Διαρροή Facebook: Μάθε αν περιλαμβάνονται στοιχεία σου

Από | 08/04/2021

Στοιχεία περίπου 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κυκλοφόρησαν πρόσφατα, προερχόμενα από παλαιότερη διαρροή.

Τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από διαρροή που συνέβη το 2019, κυκλοφόρησαν αρχικά για λήψη επί πληρωμή, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκαν σε φόρουμ για ελεύθερη λήψη. Μεταξύ των 533 περίπου εκατομμυρίων χρηστών, περιλαμβάνονται και στοιχεία 617.722 ελληνικών λογαριασμών.

Το δεδομένα που περιέχονται στο αρχείο περιλαμβάνουν ονόματα, τηλεφωνικούς αριθμούς, email διευθύνσεις και στοιχεία όπως η ημερομηνία γέννησης, η τοποθεσία, η εργασία και άλλα.

Η ιστοσελίδα haveibeenpwned.com παρέχει τη δυνατότητα, καταχωρώντας την email διεύθυνση ή τον αριθμό τηλεφώνου μας (σε διεθνή μορφή), να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση σε μία βάση δεδομένων αποτελούμενη από μεγάλο αριθμό διαρροών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε χρησιμοποιώντας τον αριθμό τηλεφώνου σας, μιας και σε μεγάλο αριθμό χρηστών στη λίστα δεν περιλαμβάνεται η αντίστοιχη email διεύθυνση.

Τέλος, αξίζει να θυμηθούμε την περίπτωση του σεξουαλικού εκβιασμού – απάτη μέσω email, όπου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από διαρροές, ώστε να γίνουν περισσότερο πειστικά τα μηνύματα. Και σε αυτή την περίπτωση, η ιστοσελίδα haveibeenpwned.com αποδείχτηκε χρήσιμη.

Κοινοποίηση
Σε κάθε άρθρο, η ψευδής είδηση (ή το κείμενο που συνοδεύει κάποια εικόνα ή βίντεο), είναι με μπλε χαρακτήρες.