Ψευδής αναφορά σε προβολή βίντεο από την εκκένωση ΑΠΘ

Από | 12/03/2021

Εχθές, 11/3, σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκαν πλάνα από επιχείρηση της αστυνομίας σε χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τον ισχυρισμό πως έχουν ληφθεί από κάμερα αστυνομικού.

Στιγμιότυπο από την μετάδοση του βίντεο, ΣΚΑΪ – εκπομπή “Σήμερα” (11/3/2021)

Το πρωί της Πέμπτης 11 Μαρτίου, διεξήχθη επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. [σχετικά: kathimerini.gr, protothema.gr.].

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ με τίτλο “Σήμερα”, προβλήθηκε βίντεο από τα γεγονότα. Όπως παρατηρούμε στο ακόλουθο απόσπασμα από την εκπομπή, το βίντεο προβλήθηκε χωρίς ήχο, ενώ σύμφωνα με τον σχολιασμό των πλάνων από τους δημοσιογράφους, το υλικό προέρχεται από κάμερες που έφεραν οι αστυνομικοί.

0:28: Αυτές προφανώς είναι εικόνες από τους ίδιους τους αστυνομικούς, από τις κάμερες που φέρουν επάνω στη στολή τους, γιατί βλέπουμε είναι εν κινήσει…

Το βίντεο που παρουσιάζεται, δεν έχει ληφθεί από κάμερα που φέρει αστυνομικός, αλλά από τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη, ο οποίος το έχει αναρτήσει στο Facebook.

Όπως μπορούμε να δούμε στο σημείο 0:07, ο λήπτης του βίντεο καταδιώκεται από τους αστυνομικούς, ενώ ο ίδιος φωνάζει “Δημοσιογράφος είμαι”.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε πως το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή “Σήμερα”, δεν έχει ληφθεί από κάμερα που έφερε αστυνομικός, ως μέρος του εξοπλισμού του, αλλά από δημοσιογράφο, ο οποίος προσπαθούσε αναφέροντας την ιδιότητα του να αποτρέψει την καταδίωξή του. Το συγκεκριμένο γεγονός, όπως και η γενικότερη ένταση που επικρατούσε, δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά στο προβεβλημένο βίντεο, λόγω του ότι μεταδόθηκε χωρίς ήχο.

Σημείωση: Οι πηγές που αναφέρονται στο γεγονός της εκκένωσης, στην αρχή του άρθρου, επιλέχθηκαν βάσει θέσης στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google News.

Κοινοποίηση
Σε κάθε άρθρο, η ψευδής είδηση (ή το κείμενο που συνοδεύει κάποια εικόνα ή βίντεο), είναι με μπλε χαρακτήρες.