Προσοχή: Διαγωνισμός – απάτη με “δώρο” laptop

Από | 27/10/2020

Εμφανίστηκε ξανά στο Facebook διαγωνισμός – απάτη με στόχο την κλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών, αυτή τη φορά παρουσιάζοντας ως “δώρο” φορητούς υπολογιστές.

Στιγμιότυπο της δημοσίευσης στο Facebook (27/10/2020)

Σύμφωνα με την παραπάνω δημοσίευση, οι πρώτοι 2.500 χρήστες που θα σχολιάσουν και θα εγγραφούν στην ιστοσελίδα που παραθέτει, θα λάβουν έναν φορητό υπολογιστή μάρκας HP.

Όπως βλέπουμε, το κείμενο της δημοσίευσης είναι αποτέλεσμα αυτόματης μετάφρασης (ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΑ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ) και η σελίδα δεν έχει κανένα περιεχόμενο εκτός από τον υποτιθέμενο διαγωνισμό.

Στιγμιότυπο της σελίδας στο Facebook (27/10/2020)

Παρατηρούμε επίσης ότι η σελίδα έχει μικρό αριθμό like και το Facebook εμφανίζει τον παραπάνω αριθμό τηλεφώνου, με πρόθεμα +62 (Ινδονησία).

Ακολουθώντας τον σύνδεσμο, οδηγούμαστε στην παρακάτω ιστοσελίδα, όπου καλούμαστε να επιλέξουμε τον τύπο της πιστωτικής κάρτας που θα χρησιμοποιήσουμε για “επιβεβαίωση”.

Σημείωση: Για λόγους προστασίας, το άρθρο δεν περιλαμβάνει ενεργούς συνδέσμους προς τις ιστοσελίδες.

Στιγμιότυπο της ιστοσελίδας που οδηγεί ο σύνδεσμος της δημοσίευσης (27/10/2020)

Αφού επιλέξουμε πιστωτική κάρτα, οδηγούμαστε σε μία άλλη ιστοσελίδα, για να συνεχίσουμε τη διαδικασία.

Στιγμιότυπο από την τελική ιστοσελίδα που ζητάει τα στοιχεία της κάρτας (27/10/2020)

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω στιγμιότυπο, η τελική ιστοσελίδα στην οποία οδηγούμαστε, ζητάει να καταχωρήσουμε τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρεία HP ή προϊόντα τεχνολογίας.

Συνεπώς, ο διαγωνισμός είναι προσπάθεια κλοπής στοιχείων πιστωτικών καρτών. Σε καμία περίπτωση μην καταχωρείτε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας σε αναξιόπιστες ιστοσελίδες.


Σχετικό άρθρο: Απάτη: Δωρεάν Samsung Galaxy S9 & Οδηγίες αντιμετώπισης

Κοινοποίηση
Σε κάθε άρθρο, η ψευδής είδηση (ή το κείμενο που συνοδεύει κάποια εικόνα ή βίντεο), είναι με μπλε χαρακτήρες.