Απάτη: Δωρεάν Samsung Galaxy S9 & Οδηγίες αντιμετώπισης

Από | 22/09/2019

Τον τελευταίο καιρό, δημοσιεύεται συχνά σε ομάδες στο Facebook ένα κείμενο σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να κερδίσει ένα Samsung Galaxy S9.

Το παραπάνω κείμενο, δημοσιεύεται από πραγματικούς λογαριασμούς χρηστών του Facebook σε διάφορες ομάδες, χωρίς όμως να το γνωρίζουν. Πρόκειται, δηλαδή, για κακόβουλο λογισμικό.

Κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές του κειμένου, στις οποίες διαφοροποιείται μόνο ο “κωδικός”, τον οποίο πρέπει να αναζητήσουμε. Κάποιοι από τους κωδικούς, έχουν χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες απάτες του εξωτερικού.

Πολλοί από τους κωδικούς οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν λειτουργούν. Ακολουθώντας αυτούς που λειτουργούν, οδηγούμαστε στην ιστοσελίδα 24informations.com, η οποία εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ενημερωτικό blog, όμως όλοι οι σύνδεσμοι οδηγούν στο 24informations.com/samsunggr.php, το οποίο στη συνέχεια μας οδηγεί τυχαία σε κάποια ιστοσελίδα για να προχωρήσουμε σε εγγραφή.

Ενδεικτικά, μας οδήγησε στις ιστοσελίδες signup.hermitfun.com, signup.basilplay.com και signup.gamesrockstars.com, οι οποίες είναι ίδιες, εκτός από το όνομα της υπηρεσίας στην οποία πρόκειται να κάνουμε εγγραφή.

Προχωρώντας με την εγγραφή μας, οδηγούμαστε στην ακόλουθη σελίδα, για να ολοκληρώσουμε τη συμμετοχή μας με την πληρωμή ενός ευρώ μέσω πιστωτικής κάρτας. Όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο, η συμμετοχή κοστίζει 1 ευρώ, ενώ η “αγορά” περιλαμβάνει και συνδρομή στην ιστοσελίδα Hermitfun (ή σε κάποια αντίστοιχη, αμφιβόλου ποιότητας), μηδενικής αξίας.

Από τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι πρόκειται για απάτη.


Οδηγίες αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού

Είναι γνωστό ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες μορφές κακόβουλου λογισμικού (ιοί), οι οποίοι στοχεύουν και εξαπλώνονται μέσω των site κοινωνικής δικτύωσης, συνηθέστερα το Facebook. Για παράδειγμα, υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες που υπόσχονται αύξηση των likes στο Facebook, οι οποίες ζητούν πρόσβαση στον λογαριασμό του χρήστη και άδεια για δημιουργία δημοσιεύσεων.

  • Αρχικά, ελέγξτε το αρχείο δραστηριοτήτων σας στο Facebook, για “ύποπτη” δραστηριότητα. [Οδηγίες]
  • Ελέγξτε τη λίστα εφαρμογών και ιστοτόπων που έχουν προστεθεί στον λογαριασμό σας και αφαιρέστε οτιδήποτε ύποπτο. [Οδηγίες]
  • Ελέγξτε τις εγκατεστημένες επεκτάσεις και γραμμές εργαλείων στα προγράμματα περιήγησης (Chrome, Firefox κλπ.).
  • Διατηρήστε ενημερωμένα τα προγράμματα ασφαλείας (antivirus) και περιήγησης.
  • Εάν δεν έχετε, εγκαταστήστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφαλείας, με δυνατότητες προστασίας κατά την περιήγηση (π.χ. αποκλεισμός ιστοσελίδων με κακόβουλο περιεχόμενο).
  • Μην ανοίγετε ύποπτους συνδέσμους και αρχεία. Ακόμα και ένα αρχείο εικόνας, μπορεί να είναι “μολυσμένο”.
  • Τέλος, προτείνεται η χρήση του προγράμματος Malwarebytes, ακόμα και στη δωρεάν βασική έκδοση.
Κοινοποίηση
Σε κάθε άρθρο, η ψευδής είδηση (ή το κείμενο που συνοδεύει κάποια εικόνα ή βίντεο), είναι με μπλε χαρακτήρες.