Hoax: Επανειλημμένος και δυνατός βήχας σε καρδιακή προσβολή

Από | 07/07/2019

Εδώ και αρκετά χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι σε περίπτωση που κάποιος αρχίσει να έχει συμπτώματα καρδιακής προσβολής, πρέπει να αρχίσει να βήχει επανειλημμένα και δυνατά μέχρι να λάβει βοήθεια. Ισχύει, ή πρόκειται για έναν ακόμα ψευδή και επικίνδυνο ισχυρισμό;

Παύση για 2 λεπτά και διαβάστε αυτό:

1. Ας πούμε ότι είναι 7:25 μ.μ. και πηγαίνετε στο σπίτι μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα στη δουλειά.
2. Είστε πραγματικά κουρασμένοι, αναστατωμένοι και απογοητευμένοι.
Ξαφνικά, αρχίζετε να βιώνετε έναν πόνο στο στήθος σας που αρχίζει να ακτινοβολεί στο χέρι και το σαγόνι σας επάνω και μέσα στην καρδιά. Είστε πέντε χιλιόμετρα από το πλησιέστερο νοσοκομείο στο σπίτι σας.
4. Δυστυχώς, δεν ξέρετε αν θα είστε σε θέση να πάτε τόσο μακριά.
5. Έχετε λάβει εκπαίδευση CPR, αλλά ο τύπος που δίδαξε το μάθημα δεν σας λέει πώς να το εκτελέσετε μόνοι σας.
6. Πώς να επιζήσετε μια καρδιακή προσβολή όταν είστε μόνος; Επειδή πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι όταν έχουν καρδιακή προσβολή και βρίσκονται χωρίς βοήθεια, το πρόσωπο του οποίου η καρδιά χτυπά άσχημα και αρχίζει να αισθάνεται αδύναμη, έχει μόνο περίπου 10 δευτερόλεπτα πριν χάσει την συνείδησή του.
7. Ωστόσο, αυτά τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους με βήχα επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Η βαθιά αναπνοή θα πρέπει να γίνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας θα πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος, όπως όταν παράγεται πτύελα στο πίσω μέρος του στήθους. Η αναπνοή και ο βήχας πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε δύο δευτερόλεπτα και να κρατούνται μέχρι την άφιξή τους στο νοσοκομείο ή έως ότου η καρδιά ξεκινήσει κανονικά.
8. Οι βαθιές αναπνοές παρέχουν οξυγόνο στους πνεύμονες και οι κινήσεις βήχας επαναφέρουν την καρδιά και διατηρούν το αίμα που κυκλοφορεί. Η πίεση στην καρδιά βοηθά επίσης στην αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Με αυτό τον τρόπο, τα θύματα μιας καρδιακής προσβολής μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.
9. Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα. Θα μπορούσατε να σώσετε τη ζωή τους !!
10. Ένας καρδιολόγος λέει ότι αν όλοι που λαμβάνουν αυτό το μήνυμα θέλουν να το στείλουν πίσω σε 10 άτομα, θα μπορούσαμε να ποντάρουμε ότι θα σώσουμε τουλάχιστον μία ζωή.
11. Αντί να στέλνετε αστεία, παρακαλώ βοηθήστε να σώσετε ζωές μοιράζοντας αυτό το μήνυμα.


Ο ισχυρισμός ότι ένας άνθρωπος που παθαίνει καρδιακή προσβολή μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του με βαθιές αναπνοές και επανειλημμένο βήχα δεν είναι νέος. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2017, μέσω κοινοποιήσεων στο Facebook, προσωπικών μηνυμάτων και copy-paste αναρτήσεων σε διάφορα blog.

Η συγκεκριμένη “τεχνική” κυκλοφορεί “αλυσιδωτά” ως email στο εξωτερικό από το 1999, ενώ έχει ονομαστεί cough CPR.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το Resuscitation Council του Ηνωμένου Βασιλείου, ο ισχυρισμός βασίζεται σε ορισμένες αναφορές ότι άτομα που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, κατάφεραν να διατηρήσουν παλμό, βήχοντας δυνατά και επανειλημμένα. Ωστόσο, αυτό έγινε σε νοσοκομειακό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια εξετάσεων ή θεραπείας. Η πλειονότητα των ατόμων που θα υποστούν καρδιακή προσβολή, δε θα υποστούν καρδιακή ανακοπή και η προσπάθειά τους για “βήχα CPR” ενδέχεται να χειροτερέψει την κατάσταση.

The Resuscitation Council (UK) is concerned by such incorrect ‘advice’ that recommends that someone who is on their own and thinks he or she is having a ‘heart attack’ should cough repeatedly and – whilst continuing to do that – get themselves at once to a hospital, by car if necessary. Cardiopulmonary resuscitation (CPR) is the correct treatment for sudden cardiac arrest, which is when the heart suddenly stops pumping. The majority of people having a heart attack  will not suffer a cardiac arrest, and by attempting ‘cough CPR’ they could make their condition worse.

The incorrect ‘advice’ has probably been based (very loosely) on a few published case reports of people with sudden cardiac arrest being able to maintain a heartbeat, and therefore a circulation, by repeated vigorous coughing – so-called ‘cough CPR’. However, this has been achieved in hospitals, during tests or treatment on the heart in which the person was being monitored closely and supervised by doctors throughout.

[πηγή]

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, καλώντας το 166 ή το 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης), χωρίς να χάνετε χρόνο ακολουθώντας επικίνδυνες οδηγίες από το ίντερνετ.

Δείτε περισσότερα:

Κοινοποίηση
Σε κάθε άρθρο, η ψευδής είδηση (ή το κείμενο που συνοδεύει κάποια εικόνα ή βίντεο), είναι με μπλε χαρακτήρες.