Δωρεάν ηλεκτρισμός με αναπτήρα και πολύπριζο;

Από | 27/08/2018

Σε ένα βίντεο δημοσιευμένο το 2012, φαίνεται ότι χρησιμοποιώντας ένα πολύπριζο και το εξάρτημα που παράγει σπινθήρες ενός αναπτήρα, μπορούμε να έχουμε αρκετή ενέργεια ακόμα και για να τροφοδοτήσουμε αερόθερμο 2000 W. Μήπως όμως ο δημιουργός του βίντεο μας “κρύβει” κάτι;

Θυμάστε την παλιά διαφήμιση που έλεγε.. «Είδες η ΔΕΗ…;» 

Ε τώρα υπάρχει νέο μότο… «είδες ο λαός τι ανακαλύπτει;». Βλέπουμε σύντομα η ΔΕΗ να μένει άνεργη με αυτό το video… Με μια μπαλαντέζα και έναν αναπτήρα αλλάζεις ΕΣΥ τα φώτα στη ΔΕΗ!


Δείτε το στο makeleio.gr.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στις 23/3/2012 στο YouTube από το κανάλι Deirones και μέχρι τώρα έχει αποκτήσει 9.228.911 προβολές. Στο ίδιο κανάλι, έχουν δημοσιευτεί αρκετά παρόμοια βίντεο με διάφορες κατασκευές και “εφευρέσεις” δωρεάν ενέργειας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένα βίντεο με την ίδια “πατέντα” που όπως αναφέρει είναι το αυθεντικό.

Πώς “λειτουργεί”

  1. Αφαιρούμε από έναν αναπτήρα το εξάρτημα που δημιουργεί σπινθήρες πιεζοηλεκτρικά.
  2. Τοποθετούμε το φις του πολύπριζου σε μία από τις πρίζες του.
  3. Δημιουργούμε σπινθήρες με το εξάρτημα που αφαιρέσαμε από τον αναπτήρα, στην επαφή της γείωσης.

Και στα δύο βίντεο (το “αυθεντικό” και το παραπάνω), τα πολύπριζα έχουν μεγάλο καλώδιο, το οποίο είναι και κυκλικά τυλιγμένο (προφανώς για να δώσει την αίσθηση ότι σχετίζεται με το φαινόμενο της ηλεκτρικής επαγωγής).

Το εξάρτημα του αναπτήρα, χρησιμοποιείται για να παράξει σπινθήρα ο οποίος θα ανάψει τη φλόγα. Λειτουργεί χρησιμοποιώντας το φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού. Όταν πατηθεί, παράγει έναν σύντομο σπινθήρα μεγάλης τάσης (χιλιάδες Volt).

Είναι αδύνατο να αποθηκεύσουμε ρεύμα από έναν σπινθήρα και να αρκέσει για να τροφοδοτήσουμε κάποια συσκευή, ας εστιάσουμε όμως σε κάποια σημεία.

Στο “αυθεντικό” βίντεο:

1. Δημιουργεί σπινθήρες στην επαφή της γείωσης

Η γείωση δεν συνδέεται με τη φάση, τον αγωγό δηλαδή που μεταφέρει το ρεύμα στις συσκευές.

2. Όσο “λειτουργεί” δεν φαίνεται ολόκληρο

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας, είτε θα είναι κρυμμένο ένα μέρος του καλωδίου:

είτε θα είναι κρυμμένο ένα μέρος του πολύπριζου:

Έτσι, το πολύπριζο μπορεί να τροφοδοτείται από άλλο καλώδιο το οποίο στη μία σκηνή βρίσκεται στα δεξιά και στην άλλη στα αριστερά. Η μετάβαση από τη μία σκηνή στην άλλη γίνεται “απότομα”.

Ας δούμε τώρα και το άλλο βίντεο. Η διαφορά σε αυτό, είναι ότι φαίνεται τόσο ολόκληρο το πολύπριζο, όσο και το καλώδιο. Επίσης, τροφοδοτεί και αερόθερμο, το οποίο όπως ισχυρίζεται καταναλώνει 2000 Watt.

Στην αρχή του βίντεο, όσο κρατάει το πολύπριζο, δεν δείχνει το κάτω μέρος, στο οποίο ενδεχομένως υπάρχουν τρύπες από τις οποίες διέρχονται λεπτά καλώδια που καταλήγουν σε τρύπα στο “πάτωμα”.

Επίσης, δε βλέπουμε ολόκληρο το καλώδιο του αερόθερμου. Οι υπόλοιπες συσκευές δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση, οπότε θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν από λεπτά καλώδια ενώ το αερόθερμο από κάπου αλλού.

Τέλος, στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι electronicsNmore, βλέπουμε πώς μπορεί να λειτούργησε η “εφεύρεση” με καλώδια στο κάτω μέρος του πολύπριζου.

Με βάση τα παραπάνω, η λειτουργία της συγκεκριμένης “πατέντας” δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποιο “τρικ” του δημιουργού της.

Κοινοποίηση
Σε κάθε άρθρο, η ψευδής είδηση (ή το κείμενο που συνοδεύει κάποια εικόνα ή βίντεο), είναι με μπλε χαρακτήρες.